Искуства Школа

Паметна учионица у Краљеву Пилотира еПросвету

Школе у Србији разликују се по степену техничке и инфраструктуралне опремљености. Управо то је први корак еПросвете – опремање школа како би дигитализација образовног система била могућа. У томе нам, уз напоре Владе Републике Србије и буџетски опредељене организације (фондови, пројектно финансирање) помажу технолошки партнери (опрема) и међународне организације. Само тако, сви заједно, можемо достићи степен дигиталне зрелости који води образовању за 21.век!

Основна школа Вук Караџић у Краљеву, опремљена комплетном информационо-комуникационом инфраструктуром за увођење дигиталног садржаја у наставу, као и системом видео-надзора, прва је паметна школа у Србији. Захваљујући сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Хуаwеи, то је прва школа у пилот пројекту којим је планирано опремање око 1.800 основних и средњих школа у нашој земљи.

Паметна учионица, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да ускоро почиње реализација Е-просвете, чији је први корак увођење Електронског дневника.
Министар је појаснио да ће у почетку део пројекта бити око 200 школа из целе Србије. У првој фази креће пројекат електронски дневник, а бар једна краљевачка школа ће бити у том пројекту.
Епросвета, каже министар, почиње од електронског дневника и завршава се кроз разне друге моделе савременијих видова рада.

  •  Квалитет наставе ће кроз дигитализацију бити подигнут на виши ниво, али ћемо и брзо моћи да откријемо где су слабости у настави и да брзо реагујемо на отклањању истих – каже министар Шарчевић.
  • Компанија Хуаwеи дала је велику донацију школи и надам се да ће она допринети и деци која похађају матичну школу у Рибници и деци у издвојеним одељењима на Берановцу, у Змајевцу и Каменици – рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.